maandag 16 maart 2009

Kun je samenwerken testen?

Iedereen die in de IT werkt weet dat op een bepaald moment getest moet gaan worden. Maar schieten we daar niet te ver in door? Volledige out of the box implementaties van softwarepakketten die al jaren op de markt bestaan worden getest op basis functionaliteit. Alsof het volledige nieuwbouw betreft wordt onderzocht of Lotus Sametime of Microsoft Office Communications Server iets als Instant Messaging wel ondersteunen. Of dat het mogelijk is om een document toe te voegen aan SharePoint of Lotus Quickr. Tja; dat zijn nu eenmaal de "requirements", dus die moeten getest.

Eigenaardig principe. Uiteraard, getest moet er worden. Maar kan naast die checklist van "requirements" een proces als samenwerken wel worden getest? Het is namelijk in dat proces dat de samenwerkplatformen een grote rol gaan spelen. Het werkproces zal gaan veranderen, neem dit mee in het testen.

Ga dus uit van scenario's; Als medewerker X wil samenwerken met medewerker Y in een ander pand, welke stappen volgt hij dan? En test of de functionaliteit die daarbij wordt aangeboden het scenario in voldoende mate ondersteunt. Medewerker Z gaat meer mobiel werken, is dit scenario volledig meegenomen in het ontwerp? Toegegeven; dit wordt meer dan het aflopen van een lijst met requirements, hoewel die in het scenario prima tot uiting kunnen komen. Maar het test wel de functionaliteit zoals die, in mijn optie althans, getest dient te worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten